om Peter

” Måleriet kom in i mitt liv 1985, och efter några år med skiss, kritor och akvarell fann jag oljan, som sedan dess varit mitt främsta medium.
Efter milleniumskiftet lämnade jag Norden för en längre period, och flyttade till Andalusien i södra Spanien.

alegria       peter i cerler

Det blev tre år därnere, i solen och hettan, med livspassionerade och flamenco-dansande människor, och det blev en period som skulle komma att påverka mitt måleri mycket, liksom mitt liv.
Jag upplever fortfarande ofta Spanien och dess kultur starkt i min kropp och ande.

De senaste åren har jag målat intensivt, under vissa perioder på heltid. Det har blivit 2-3 solo-utställningar (separatutställningar) per år, samt deltagande i flera stora internationella utställningar, i Sverige och utomlands, några av dem jurybedömda.

Inspirationen föds ofta i dansen, men också alldeles säkert i naturen. Den vackra, stilla naturen tar jag med mig in i studion. Där får den sedan återfödas och komma fram som inre bilder.

” Ur minnen och känslor, ur fantasier och drömmar, springer dom … bilderna. Färg läggs på färg, lite tas kanske bort, lite stannar kvar … ett motiv skönjs … det förstärks, eller också målas det över .
Det känns som att bilden ”målar sig själv”. Handen tycks ha som ett eget liv, bortom tanken. Mycket angenämt, spännande och lite märkligt ibland.
Jag har ofta ingen aning om vart bilden är på väg”.

Många bilder innehåller ett flertal lager med oljefärg, ibland också helt andra motiv. Några har jag målat på under 5-6 år eller mera.
När jag målar söker jag ljuset, djupet och det där speciella uttrycket, som oftast föds i total närvaro. Att måla är för mig en meditation, och fokus ligger mycket på att medvetet ”lägga energi” i bilden. Detta genom att på något märkligt sätt, som inte jag kan förklara, meditera mig in i färgerna ………….

Färgen styr och jag arbetar intuitivt. Måleriet ska vara en meditation, då blir det bra !
Dessutom ska det färdiga resultatet beröra något därinne … bilden ska kännas.

Sedan 2003 har jag ställt ut 1-4 ggr/år, på gallerier i Stockholm, Roslagen, Hedemora, och på några andra platser, samt deltagit i samlingsutställningar i Spanien, Frankrike och Italien.
Mina bilder finns nu representerade hos ett antal konstföreningar, samt i ganska många privata hem vid det här laget, och responsen jag fått på mina uttryck under dessa år värmer !

Jag är medlem i Roslagens Konstnärsgille sedan 2009, och leder, vid sidan av det egna skapandet, kurser i meditativt måleri samt olje – och akvarellmåleri.

Välkommen att kontakta mig om intresse finns på din ort för målarkurs !

*************

     Här följer en kort ”målarbiografi” ;
                        
*  studier i kroki, akvarell och oljemåleri på olika studieförbund under åren 1985-2000, bl.a. ”stora målarlinjen” Folkuniversitetet, Stockholm under 1999.

 studier i akvarellmåleri för Maria Ginzburg 1999-2000.

*  studier i oljemåleri i Spanien 2001-2003.

*  studier för Britt Hedén, bildkonstnär från Kungsbacka. 

* sommaren 2002 och 2004, studier i måleri och filosofi på Öland för bildkonstnären Curt Källman, skapare av konstskolan Vedic Art. Utbildning till Vedic Art lärare.

*  ”målar-ateljén”, fördjupade studier i modellmåleri och kroki på Folkuniversitetet i Stockholm. / Hösten 2008.

*   medlem i Roslagens Konstnärsgille sedan 2009.

www.peterbuchar.com
mail;
pb@peterbuchar.com    tel.0046 – (0)76 – 801 81 98