meditativt måleri

…när måleriet lämnar värderandet och planerandet,  för att istället bli till en angenäm meditation.

Alla har vi någon typ av ”värderande öga”. Ett öga som hjälper oss, som guidar oss vidare när vi t.ex. väljer färg vid ett speciellt tillfälle.
Detta öga är vår hjälpare, MEN också vår värsta fiende. Ofta saboterar det möjligheten att fullt ut njuta av processen, och det saboterar också ofta möjligheten för att riktig ”flow” ska ske.

Detta öga, denna ”inre domare”, var för mig personligen under ett antal år en riktig plåga ibland, och tog bort en stor del av min målarglädje vid dessa tillfällen. Jag hade svårt att låta bli att värdera och utvärdera mitt skapande. Till slut lyckades jag dock, med hjälp av tålamod och envishet, och med hjälp av verktyg som Qigong och Meditation, bryta igenom, och landa i den angenäma känslan av att ”bara skapa”. För det mesta stannar numera domaren i bakgrunden.

Med hjälp av meditation, som t.ex. Mindfulness, så kan man utveckla förmågan att distansera sig från den mentala aktiviteten, och istället ”observera den” utifrån. Man observerar sitt eget sinne, och undviker på så sätt att fastna i tankarna. Detta är kraftfull mental träning, som skapar kontroll och som ofta blir till en angenäm lugnande upplevelse. 
Något typ av ”vaccum” skapas, det kan vara riktigt fascinerande ibland. I detta vaccum, i denna ”tomhet”, kan ibland underbara saker födas.

Jag är säker på att detta händer för många konstnärer, med eller utan meditation, men jag har noterat att vi kan ta medveten hjälp av metoderna från Österlandet. Att meditera eller göra en Mindfulnessövning innan, eller under, skapandeprocessen, kan hjälpa oss att nå stadiet då det verkligen känns som att ”bilden målar sig själv” !

66F78BBC-C2AB-4128-95C7-AFAE127CEE1B

En kurs i Meditativt måleri är en angenäm mix av måleri, teknik och ”meditation” …. med intentionen att stimulera din kreativitet, och hjälpa dig att finna ditt personliga uttryck, JUST NU.  /   Peter Buchar